ArchiGreen zöldtető referencia - projekt

ArchiGreen zöldtető sikere a brit Év Tetője versenyen

Nottinghami Egyetem magyar fejlesztésű rendszerrel készült zöldtetője lett az Év Tetője verseny egyik finalistája az Egyesült Királyságban.

Az utóbbi években az építészetben is egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóságra való törekvés, a csökkentett energiafogyasztású, minél kisebb CO2-kibocsátású épületek elterjedése. A legelfogadottabb környezettudatos épületminősítési rendszerek (LEED és a BREEAM) által magasan osztályozott épületek irodáit előszeretettel veszik bérbe a környezetvédelem iránt elkötelezett cégóriások, tehát az építtetőknek megéri hosszú távon a fenntarthatóságba fektetni.

A zöldtetők alkalmazása jelentősen befolyásolja az elérhető magasabb minősítéseket. A „kiemelkedő” vagy „platinum” fokozatokhoz szükséges plusz pontszámok többsége az alábbi két irányelv figyelembevételével megszerezhető:

– Az élőhely helyettesítése, amely egyébként elveszne az építkezés során, ezzel is mérsékelve a fejlesztéssel járó környezeti károkat, valamint megvédve a terület ökológiai jellemzőit.

– Új élőhelyek létrehozása, amelyek növelik a terület ökológiai értékét annak érdekében, hogy hosszú távú, biodiverzitási előnyöket nyújtson.

A zöldtetőkkel kreditpontszámokat lehet szerezni a fent említett mindkét kategóriában, azonban az új élőhelyek megteremtéséhez szükséges növényzetültetési stratégia is kritikus fontosságú. A tetőkertek tervezésénél azon növényfajtákat részesítjük előnyben, amelyek által minél gazdagabb élővilágot csempészhetünk be a túlzsúfolt városokba.

A Nottinghami Egyetem díjnyertes innovációs parkjában található az új és egyben világelső szénsemleges laboratóriumi épület, a GSK Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, amely páratlan lehetőségeket ad a kémiai kutatások számára. A 15,8 millió fontos – 6,3 milliárd forintos – beruházással készülő egyetemi kutatóintézetet hivatalosan 2017. február 27-én nyitotta meg kapuit. Hagyományosan a kémiai laboratóriumok nagyon energiaigényesek, és a legtöbb közülük a nap 24 órájában működik, hogy megfeleljen a bonyolult hőmérsékleti igényeknek, amelyek szükségesek a vegyi anyagok gyártásához és tárolásához. A tervezésnél és az építésnél ezért kritikus szempont volt, hogy minimalizálják az energiafelhasználást. A laboratórium egy kétemeletes épület, amely 4500 négyzetméternyi területen biztosít munkaterületet mintegy 100 kutatónak, valamint az egyetemi hallgatók számára több oktatói labort.
A GSK igyekezett egy olyan szénsemleges laboratóriumot építeni az Egyesült Királyságban, ami olyan innovatív dizájnelemeket és technológiákat tartalmaz, amelyek megfelelnek a zöldépítési követelményeknek és a jövőben más nemzetközi laboratóriumokban is reprodukálhatók. A fenntarthatóságra való törekvés az épület struktúrájában is tükröződik, és a benne rejlő legmodernebb építészeti technológiákban, amelyek lehetővé teszik, hogy az épület a saját élettartama alatt szénsemlegessé váljon.

A laboratórium szerkezete természetes anyagokból készült, az üzemeltetéséhez szükséges energiát megújuló energiaforrások biztosítják, mint például a napenergia és a biomassza. A többletenergia, amit az épület termel, vélhetően elegendő karbonkreditet biztosít az elkövetkezendő 25 évben, hogy semlegesítse a teljes kibocsátott széndioxid-mennyiséget, ami az építkezés során keletkezett. 2017 áprilisában az épület elnyerte a BREEAM Outstanding, illetve a LEED Platinum fokozatokat, ezek pedig az elérhető legmagasabb fokozatok a legismertebb zöld épületminősítési kategóriákban.

 

 

Az épület zöldtetőjének építéséhez az ArchiGreen Zöldtető Kft. extenzív zöldtető rendszerét alkalmazta a cég hivatalos viszonteladója az ICB. Ltd., amely a magyar termékeket EVAGREEN márkanév alatt értékesíti az Egyesült Királyságban. A nyertes projekt számos jól sikerült zöldtetőt utasított maga mögé a 2017-es brit versenyen. A laboratóriumra 1250 m2 biodiverz szárazságtűrő növényzettel telepített extenzív (nem járható) zöldtető került. A tető szinte gondozásmentes, csak az első évben igényel öntözést, a későbbiekben a fenntartási munkák egy alkalommal történő tavaszi tápanyag-utánpótlásban és 2-3 alkalommal történő gyomlálásban kimerülnek. A magyar rendszer előnye, hogy a SedumDrain® 25 felületszivárgó lemez, a magas nyomószilárdság mellett több mint 10 liter csapadékvizet képes megtartani négyzetméterenként, a német gyártók 4-7 liter/m2 értékéhez képest. A 10 cm-es zöldtető rendszer így kb. 30-35 liter/m2 csapadékot képes pufferálni, amely nem terheli a csatornarendszert.